Nieziemski aromat, pobudzające działanie, a może subtelny smak pobudzający kubki smakowe? Czyż nie tego szukacie w kawie? Czy znajdziemy to wszystko w kawie sprzedawanej w marketach? Gdzie tkwi różnica między kawą sprzedawaną w popularnych dyskontach a kawą oferowaną przez najlepsze palarnie? Na co warto, jest postawić? Jeśli czytacie ten wstęp, to proszę, zostańcie przez chwilkę z nami, a uchylimy wam rąbka tajemnicy związanej z wyjątkowością najlepszych palarni kawy. Dając nam szansę, nie pożałujecie!
Nasze oczekiwania a kawa
Wszystko rozbija się o nasze oczekiwania względem kawy. Jeśli nie przywiązujemy większej wagi do walorów smakowych i aromatu, zależy nam tylko na kofeinowym kopie, kolokwialnie rzecz ujmując, możemy poprzestać na klasycznych markach kaw, jakie znajdziemy na półkach sklepowych. Domyślamy się, że wielu jest takich ludzi. Kawosze mogą się nieco poczuć rozczarowani, odkrywając, że napój przygotowany z kawy mielonej nie ma większych walorów smakowo-aromatycznych. Dlaczego tak jest i jaka istnieje alternatywa dla miłośników kawy? Otóż kawa mielona już dawno zatraciła swój aromat. Tajemnicą poliszynela, dobrze znaną wyśmienitym baristom jest sposób przygotowania kawy. Wiedzą oni, że jej aromat zależy od ziaren. Tylko świeżo palone ziarna kawy dają ten niesamowity aromat, dzięki któremu my jako degustatorzy rozpływamy się w czystej poezji. Kawa mielona zatraca te walory wraz z datą zmielenia tychże ziaren. Co przemawia na jej niekorzyść, to obecność substancji aromatyzujących. Wszystko to wpływa na niższą jakość napoju. W związku z tym, koneserzy smaków nie znajdą nic dla siebie w supermarketach. Swojego szczęścia oczekiwać mogą w renomowanych palarniach kawy i w sklepach internetowych oferujących różnorodne kawy ziarniste. Skoro o różnorodności mowa, pora skupić się na klasycznym trójpodziale kawy, ze względu na jej specyfikę. To ważne, byśmy byli jej świadomi. Uzyskana wiedza pozwoli wam wybrać to, co najlepsze.
Trójpodział, o których wie każdy wytrawny smakosz
Każdy wytrawny smakosz zna klasyczny podział kaw ze względu na miejsce uprawy ziaren, sposobu ich palenia i specyfiki aromatu oraz smaku. Warto byście byli go świadomi. Wypunktujmy popularne rodzaje kawy ziarnistej.
- Kawa Arabica. Będąc w jakiekolwiek palarni kawy, natkniecie się na ten rodzaj. Zapewne będziecie się zastanawiać, czym ona się charakteryzuje. Arabica cechuje się subtelnym smakiem z nutką kwasowości. Owa kombinacja będzie pierwszą rzeczą, na którą zwrócicie uwagę już po pierwszym łyku. Zawiera niewielki poziom kofeiny.
- Kawa Robusta. To z kolei inny kaliber. Robusta jest tym rodzajem kawy, który postawi was na nogi. Smakosze, którzy cenią sobie właściwości pobudzające kawy, nie poczują się zawiedzeni. Ma posmak goryczki.
- Kawa Liberica. To najmniej spotykana kawa. Jest tak dlatego, że nie cieszy się cenioną przez smakoszy bogatą paletą smaku i aromatu. Często jej ziarna służą przy produkcji kawy mielonej, spotykanej na półkach sklepowych.
Najlepsze palarnie kawy jako świątynie smaku i aromatu
Pragniecie doświadczyć chwili zapomnienia z filiżanką wybornej kawy? Pora na odrobinę refleksji nad wyjątkowością idealnych palarni kawy. Czym charakteryzują się te najlepsze? Co sprawia, że ceniąc walory smakowe, nie przejdziemy obok nich obojętnie? Pierwszą kwestią warto omówienia jest wielość gatunków. Tak, palarnie kawy z najwyższej półki dostarczą wam przeogromny wybór smaków. Wynika on z ziaren pochodzenia wszelakiego. Dostawcy współpracujący z takimi palarniami zaopatrzą je w ziarna pochodzące z plantacji brazylijskich, południowoamerykańskich i popularnych w ostatnim czasie wietnamskich. Miejsce uprawy ma ogromne znaczenie, co sami docenicie, zamawiając określoną kawę. Poza różnorodnością najlepsze palarnie potrafią wydobyć z ziaren prawdziwe dzieło sztuki. Sposób palenia kawy ziarnistej potrafi wydobyć z niej to, co najlepsze dla degustatora. Goszcząc w palarniach kawy, a w szczególności, jeśli to te, o dobrej reputacji warto nauczyć się samodzielnie wyczuwać subtelne różnice smakowe. W zależności od pochodzenia wykorzystanych ziaren kawa będzie smakować nieco inaczej. Hitem wśród kaw jest południowoamerykańska Arabica, której subtelny, lekko kwaskowy smak pozwala ulec chwilom zapomnienia. Reasumując, najlepsze palarnie cechują się wielością różnych gatunkowo ziaren i sposobem ich palenia, dzięki którym wyciąga się z nich to, co najlepsze.
Postawmy kropkę nad “i”
Skoro dotarliście już do tego momentu, przekonaliście się do wyboru dobrych palarni kawy. To prawdziwe świątynie sztuki, dzięki którym poczujecie niesamowity aromat i głęboki smak kaw z różnych stron świata. Jak już wspomnieliśmy w powyższych akapitach, najlepsze palarnie oferują szeroki wybór rozmaitych ziaren, od Arabiki przez Robuste, aż po Libericę. Najlepsze palarnie skupiają się również na odpowiednim sposobie palenia ziaren. Dobra palarnia zatrudnia wykwalifikowanych baristów, którzy dokonają cudu przeistoczenia ziaren w aromatyczny napój, który pozostanie wam w pamięci na długo. Jeśli cenicie wyśmienity aromat, zamiast wrzucać kolejną kawę mieloną do koszyka, dajcie szansę najlepszym palarniom kawy. Obiecujemy, nie pożałujecie!